Kutyás terápia

Iskolásoknak

A kutyás terápiáról

Egy rehabilitációs folyamatban, mint minden terápiában, alapvető a bizalom és a tisztelet a résztvevő felek között. Ha gazdik vagyunk egy kutya gondozását, a vele való foglalkozást, a játékot, és a belőle eredő szeretetet mindennap megélhetjük, mintha csak a családtagunk lenne. Ezekre a mindennapokban átélt kellemes, közös élményekre támaszkodnak a szakemberek, amikor bevonnak egy kutyát a terápiába. Az állatok a legnehezebb, szomorúbb pillanatokban is képesek támasz nyújtani, felvidítani, kiválóan oldják a feszültséget, a szorongást. A kutyák elősegítik a szociális interakciók fejlődését, lehetőséget nyújtanak a nonverbális kommunikációra, befolyásolják a mozgás mennyiségét, minőségét. Összességében elmondható, hogy megtörik a napi rutint, a magányt és ezzel elősegítik egy „élhető” életmód kialakítását.

Kiknek ajánljuk?

Ha Pöttömkéteknél a következő területek fejlesztése szükséges:

  • érzelmi intelligencia
  • szociális kapcsolatok, interakciók
  • kommunikáció
  • nagymozgás
  • finommotorika
  • figyelmi idő
  • szorongásoldás

Mi történik Pöttömkéddel a kutyás terápián?

A program egy szakmai protokoll szerint zajlik. Az állat asszisztált terápia során egy célorientált beavatkozásról beszélünk, ami azt jelenti, hogy előre kitűzött célok alapján szerveződik a foglalkozás programja. Ezeken a foglalkozásokon a törvény által szabályozott kritériumoknak kell megfelelnie a négylábúaknak.  A gyerekek a terápiás csapat segítségével alakíthatják ki a kapcsolatot az állattal. A hatékony terápiás munkához megfelelő terápiás team munka szükséges.

A Pöttömke és Katicában a terápiás gárda tagjait egy kutya kiképző: Szabó-Balla Anita és terápiás vizsgával rendelkező border colie-ja Cross és foglalkozásvezetőnk alkotja. 

A terápia akkor érheti el a kívánt hatást, a célt, ha a terápiában résztvevő személy is nyitott a kutyával való kapcsoltara. Nagyon fontos, hogy ezt a kapcsolatot teljesen az alapokról kell felépíteni, nem szabad erőltetni, mert a súlyosan sérült, frusztrált gyermekek könnyen bezárnak, ugyanakkor nehezen nyílnak ki számunkra. A közös játék öröme lazíthat a frusztráción, elősegíti a jó hangulatot, és képessé teszi a gyermeket bármely tevékenységre.

Megfigyelhető, hogy a foglalkozásokon résztvevő gyermekek szívfrekvenciája csökken, vérnyomása normalizálódik.  A légzésük erőteljesebbé és szabályossá válik. Az állatokkal való interakció során az ellazult izomzat miatt kontrolláltabbá válik az egész mozgás. A foglalkozás hatására endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel, ami a fájdalomérzetet is csökkenti. Az állattal való kapcsolattartás a megismerő funkciókat is fejlesztik. A figyelem, a problémamegoldó gondolkodás, vagy az emlékezet elengedhetetlen ezekben a helyzetekben. Az állattal a kapcsolatteremtés és a kommunikáció is könnyebb.

Foglalkozás részletei

A foglalkozást tartják

Horváth Kata

Vezető konduktor

Tímár-Bankó Anna

Gyógypedagógus

További információ és időpont-egyeztetés

Kérdésed van? Lehet, hogy itt azonnal megtalálod rá a választ
Virtuális séta a Pöttömke és Katica Fejlesztőházban

Gyere, nézz be hozzánk!

Mit szólnál, ha már az első alkalommal otthonosan mozognátok nálunk?
Less be a fejlesztőházunkba online, kötelezettségek nélkül!

Nem találtad meg itt, amit kerestél?